Tilbakeblikk: Kirkeskip i Lurøy kirke (1977)


Siden 1977 har det hengt et kirkeskip, en modell av en fembøring, i Lurøy kirke. Skikken med kirkeskip er en del av den felles dansk-norske tradisjonen, og har en sterk symbolsk betydning.

 

Kirkeskipet i Lurøy kirke. Foto: Trine Sandvær 2022

Publisert 15. august 2022
I Menighetsbladet for julen 1977, kunne redaktør Torfinn Nilsen fortelle om ‘Kirkeskip i Lurøy kirke’:

Som kanskje mange vil vite allerede, har Lurøy kirke i det siste fått en nyervervelse, nærmere bestemt et såkalt kirkeskip. Det er en fembøring som er hengt opp like foran orgelgalleriet, 4-5 meter innenfor den vestre døren i kirken. Den som har laget båten, er Kåre Meyer, som opprinnelig er fra Rødøy, men som nå bor i Bergen. Han har for øvrig også laget det kirkeskipet som henger i Træna kirke.
    Det var en testamentarisk gave etter fru Anna Knutsen, Lurøy, som gjorde det mulig å anskaffe dette kirkeskipet. Det har kostet tett på tre tusen kroner, mens hele gaven var på ti tusen kroner. (Menighetsblad for Lurøy og Træna, julen 1977.)

Siden 1977 har kirkeskipet blitt flyttet fremover, slik at den nå henger midt i kirkerommet, imellom de to lysekronene fra 1700-tallet. Skikken med kirkeskip er en del av den felles dansk-norske tradisjonen. Skipet er et gammelt symbol for menigheten og kirken, som hjelper menneskene på reisen over livets hav. Torfinn Nilsen skrev om dette i 1977 i artikkelen sin:

Skikken med kirkeskip er meget gammel. Den har en symbolsk betydning som er meget talende og vakker, og som kanskje ikke minst skulle tale sterkt til oss som bor i et distrikt der vi er så avhengig av båter når vi skal ut og fare. Kirkeskipet skal nemlig minne oss om vår livsseilas den tid vi er her på jorden.


Kirkeskipet fra 1977 henger som midtpunkt i Lurøy kirke. Foto: Trine Sandvær 2022

Tilbake
Del